ІННОВАЦІЇ В ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ БОРЩУ «ХОЛОДНОЯРСЬКОГО»

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.24025/2708-4949.1-2(3-4).2021.241484

Ключові слова:

борщ український; борщ «Холодноярський»; національна страва; патент; технологія приготування

Анотація

У роботі представлено аналіз сучасного стану української національної кухні та розглянуто нові технології в приготуванні борщу українського.

Основною метою дослідження є обґрунтування розробки технології приготування борщу «Холодноярського», оскільки борщі займають одне з головних місць у раціоні харчування різних верств населення.

Актуальним на сьогодні є дослідження та розробка нових технологій у приготуванні національних страв. Підвищена конкуренція у сфері ресторанного бізнесу в Україні вимагає від фахівців пошуку нових шляхів управління попитом, розроблення інноваційних підходів до створення нових продуктів харчування і технологій та розширення асортименту національних страв. Вивчення природи виникнення і технології приготування страви дає можливість для використання сучасних інгредієнтів у створенні нових смаків відомих страв.

Під час проведення наукового дослідження використовувалися наступні методи: систематизація наукової літератури і теоретичний аналіз з метою визначення стану і теоретичного обґрунтування перспектив розвитку національної кухні та розширення асортименту страв, також були використані методи порівняння, інформативно-аналітичні методи, узагальнення та інші.

При написанні даної статті на основі проведених досліджень та аналізу формування української кухні було виділено основні напрями розробки новітніх технологій у приготуванні  борщу українського, як національної страви України. Визначено та обґрунтовано необхідність розроблення даної технології, як інновації для забезпечення ефективної діяльності ресторанного бізнесу.

Зроблено висновки про те, що розроблення інноваційних технологій у процесі приготування борщу «Холодноярського» є перспективним напрямком розширення асортименту національних страв та підвищення їх харчової цінності. Для підвищення поживної цінності борщу в рецептуру додано квіти чорнобривців (імеретинського шафрану) та поєднано три види м’яса, а саме свинина, телятина та курятина. Всі продукти попередньо обсмажують у казані з наступним варінням до повної готовності страви.

Подальші наукові дослідження технологій приготування національних страв прискорять вихід української національної кухні на новий рівень.

Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери готельно-ресторанного господарства, науковців, викладачів та студентів спеціальності «Готельно-ресторанна справа» та «Технології харчування в ресторанному господарстві».

Посилання

Борщ посів третє місце серед найкращих перших страв. Взято з http://www.golos.com.ua/article/342820

Борщі та вишиванки: на Тернопільщині в один день проводять два фестивалі. Взято з https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/2775722-borsi-ta-visivanki-na-ternopilsini-v-odin-den-provodat-dva-festivali.html

Вишневська, Г. Г. (2013). Потенціал кулінарних турів у контексті спеціалізованого туризму. Актуальні проблеми історії, теорії та практики художньої культури. Київ : Національна академія керівних кадрів культури і мистецтв, 31, 112-118.

Встановили рекорд з приготування борщу на Київському фестивалі. Взято з https://kyiv-trend.in.ua/uk/fullnews-2362 2021-03-18.

Дубовіс, Г. О. (2006). Українська кухня: повне зведення рецептів національної кухні XVIII-XXI ст. Харків : Фоліо.

Карпенко, Ю. М. (2013). Українська кухня: кращі страви. Донецьк : Глорія Трейд.

Культура приготування борщу увійде до Нацпереліку елементів нематеріальної культурної спадщини. Взято з https://www.radiosvoboda.org/a/news-ukrayinska-kultura-borshch/30878880.html

На Полтавщині відбувся фестиваль борщу. Взято з https://suspilne.media/55678-v-opisni-rozpocavsa-festival-borsu-fotoreportaz/

На Полтавщині з’явилися два «смачні» музеї – борщу та хліба. Взято з https://www.ukrinform.ua/rubric-tourism/3141389-na-poltavsini-zavilisa-dva-smacni-muzei-borsu-ta-hliba.html

На фестивалі в Черкасах варили борщ з вугрем та півнем. Взято з https://procherk.info/news/7-cherkassy/16781-na-festivali-v-cherkasah-virili-borsch-z-vugrem-ta-pivnem-foto

Рубіш, М. А., Чорій, М. В., & Зеленська, Л. В. (2020). Гастрономічний туризм як засіб активізації туристичних дестинацій. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія Економіка. 1 (13). 61-66.

«Силу борщу» вимірювали у Черкасах. Чудо-борщів було чимало. Взято з https://www.radiosvoboda.org/a/24687381.html

Тридцять три борщі готували у «Театрі на городі» Ганни Секрет. Взято з https://33kanal.com/news/70691.html

Український Борщ. Взято з http://www.borschfest.com/

Шалимінов, О. В. (2019). Збірник рецептур національних страв та кулінарних виробів, правових, нормативно-правових та інших актів для закладів ресторанного господарства. 4-те вид., переробл. та доповн. Київ. Арій. 992.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-28

Номер

Розділ

Статті

URN