ПРОБЛЕМИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ МОЛОДІ

Автор(и)

  • Лариса Петрівна Ярославська Черкаський державний технологічний університет, Ukraine
  • Василь Володимирович Загородній Черкаський державний технологічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.206452

Ключові слова:

збалансоване харчування, здоров’я, калорійність, раціональне харчування, раціон харчування

Анотація


Стаття присвячена темі здорового харчування студентської молоді та його складовим. Основною метою проведеного дослідження є аналіз складових раціонального та збалансованого харчування та пошук визначення акцентів свідомого ставлення до харчування у виявленні його основних принципів. Теоретичною й методологічною основою дослідження стали фундаментальні положення теорії харчування, нормативні та законодавчі акти України, наукові публікації та праці вітчизняних і зарубіжних вчених з проблем харчування. Для виконання поставлених завдань в роботі використано: методи наукової абстракції, синтезу, аналізу, систематизації та узагальнення даних.

Розглянуто основні підходи до споживання продуктів, максимально збалансованих за основними харчовими речовинами тваринного та рослинного походження. Висвітлюються питання раціонального та збалансованого харчування, основні правила дотримання харчового балансу, а також його вплив на організм людини. Раціональне та збалансоване харчування є невід’ємним компонентом гарного самопочуття та здоров’я молодого покоління. Людина, яка харчується, дотримуючись правил здорового харчування, має переваги: відсутня зайва вага; зникають хронічні хвороби або ж збільшується період ремісії; гарне самопочуття; висока витривалість, стійкість до стресів; з’являється відчуття контролю над власним тілом. Дослідження емпірично підтверджує та теоретично доводить, що проблема здорового харчування – складна і комплексна проблема, яка потребує глибоких знань та навичок у різних областях науки і практики. Результати роботи будуть сприяти вирішенню актуальної проблеми – попередження виникнення та профілактики шлунково-кишкових захворювань молодого покоління та зміцнення загального імунітету студентства через дотримання основ раціонального і збалансованого харчування та вживання якісних продуктів харчування.

Біографії авторів

Лариса Петрівна Ярославська, Черкаський державний технологічний університет

Кандидат історичних наук, доцент кафедри фізичного виховання та здоров'я людини

Василь Володимирович Загородній, Черкаський державний технологічний університет

Кандидат медичних наук, завідувач кафедри фізичного виховання та здоров'я людини

Посилання

Авдієвська, О.Г., Сотнікова-Мелешкіна, Ж.В., Ісаєва, Я.А. (2019) Вплив родини на формування харчового статусу студентської молоді, харчові звички майбутніх батьків. Здоровье ребенка. Т.14, Додаток 1, 88-94.

Банковська, Н. В. (2008). Гігієнічна оцінка стану фактичного харчування дорослого населення України та наукове обґрунтування шляхів його оптимізації : автореф. дис. ... канд. мед. наук: 14.02.01, 24.

Гриньова, М. В., Коновал, Н. О. (2013). Організація впливу збалансованого харчування на розумову діяльність студентської молоді, Полтава, 38.

Даниленко, Г.М., Летяго, Г.В., Водолажський, М.Л., Авдієвська, О.Г., Савєльєва, Л.М. (2018). Особливості харчування студентської молоді як важливого компонента здоров’язберігаючої поведінки. Молодий вчений (8), 293-296.

Жалпанова, Л. (2008). Диеты, которые нас убивают, 108.

Загородній, В. В., Ярославська, Л. П. (2018, 01-02 листопада). Продукти та технологія функціонального харчування. Матеріали першої міжнародної науково-практичної конференції «Інтеграційні та інноваційні напрямки розвитку харчової індустрії», 2 (1), 130-134.

Замойська, К., Замойський, С., Вільчинська, Д., Чорна, О. (2014). Раціональне харчування студентів – запорука їхнього здоров’я. Наукові записки. Сер.: Педагогічні науки (132), 319-323.

Марушко, Ю.В., Таринська, О.Л. (2013). До питання харчування студентської молоді як чинника здорового способу життя. Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П.Л. Шупика. Київ, Кн. 3, 247-254.

Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії: (1999, 18 листопада) Наказ МОЗ України, (272). Взято з http://www.moz.gov.ua/ua/portal/dn_19991118_272.html.

Плужнікова, Т.В., Радченко, Н.Р. (2017). Роль харчування у життєдіяльності студентів на прикладі студентів перших курсів ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» м. Полтава. Взято з http://www.elib.umsa.edu.ua/bitstream/umsa/3962/1/Rol_harchuvannya.pdf

Подригало, Л.В., Пашкевич, С.А., Прусик, К. (2012). Анализ питания студенческой молодежи во взаимосвязи с особенностями здоровья. Физическое воспитание студентов, 6, 83-87.

Скальный, А. В., Рудаков, И. А., Нотова, С. В., Бурцева, Т. И., Скальный, В. В., Баранова, О. В. (2005). Основы здорового питания: пособие по общей нутрициологии. Оренбург : ГОУ ОГУ, 117.

Цимбаліста, Н. В., Давиденко, Н.В. (2008). Стан фактичного харчування. Проблеми харчування, 1-2, 32-35.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-26

Номер

Розділ

Статті

URN