ХЕМОРЕЦЕПЦІЯ У СВІТІ ПИВА

Автор(и)

  • Ніна Анатоліївна Нагурна Черкаський державний технологічний університет, Ukraine
  • Ірина Іванівна Осипенкова Черкаський державний технологічний університет, Ukraine
  • Оксана Леонідівна Чепурна Черкаський державний технологічний університет, Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.24025/2708-4949.1.2020.206438

Ключові слова:

дегустаційний процес, пиво, сенсорний аналіз, хеморецепція

Анотація


Актуальність вирішення даної проблеми полягає в тому, щоб проаналізувати хеморецепцію пива. Оскільки хеморецепція ‒ сенсорний механізм відображення смаку і запаху, здатна функціонувати як єдина система виявлення і відбору їжі та напоїв. В статті представлено результати емпіричного аналізу хеморецепції харчових напоїв, які засвідчили, що відчуття смаку і запаху взаємопов’язані і залежать один від одного. Смак і нюх виконують різні, хоча і взаємопов’язані функції. Нюхові відчуття все ж відносяться до розряду дистантних і відображають окремі властивості фізичних об’єктів, розташованих на відстані від людини.

Смакові відчуття, навпаки, є контактними: вони виникають, коли носій смаку (наприклад, їжа) вже знаходиться в роті. Дослідження емпірично підтверджує та теоретично доводить, що інформація, приведена в статті, має за мету стисло і наочно ознайомити з багатим світом пива та дати необхідні знання, щоб його розуміти і головне – отримувати від нього насолоду.

Сенсорні випробування є частиною загальної системи контролюючих операцій, які проводяться на харчовому підприємстві. Сенсорне тестування, як частина контролю якості, протягом багатьох років сприймалося як елемент якісного, а не кількісного дослідження. Запровадження методик аналітичної сенсорної оцінки, застосування сучасних систематичних методів та інформаційних технологій дозволить перемістити органолептичну оцінку з якісної площини в кількісну, що, в свою чергу, надало можливість впровадити сенсорний контроль якості.

Сенсорне оцінювання може бути основою контролю якості продуктів харчування і прогнозування купівельного попиту. Наукові методи сенсорного аналізу широко використовують на Заході у виробництві й обігу продовольчих товарів.

Результати проведеного дослідження можуть бути корисними для власників малих пивоварень, науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують спеціальність «Харчові технології» тощо.

 

Біографії авторів

Ніна Анатоліївна Нагурна, Черкаський державний технологічний університет

Кандидат технічних наук, старший науковий співробітник, доцент кафедри харчових технологій

Ірина Іванівна Осипенкова, Черкаський державний технологічний університет

Кандидат технічних наук, доцент, завідувач кафедри харчових технологій

Оксана Леонідівна Чепурна, Черкаський державний технологічний університет

 

Старший викладач кафедри харчових технологій

Посилання

Алексеева, Н. (2006). Все о пиве. М.: АСТ; Донецк: Сталкер, 157.

Бойко, М. І., Березка Т.О., Мольченко С. М. (2017) Розробка технології пива з новими органолептичними властивостями. Вісник Національного технічного університету «ХПІ». Харків: НТУ «ХПІ», № 41 (1263). С. 76–80.

Мошер, Ренді (2018). Смак пива. Інсайдерський путівник у світі найвидатнішого напою людства. Львів: Видавництво Старого Лева, 388 с.

Нагурна, Н. А. & Осипенкова І. І.& Чепурна О. Л. (2017). Основи сенсорного аналізу: [навч.посіб.]. Черкаси, 219 с.

Петроченков, А. В. (2016). Крафтовое пиво. Пивная революция: руководство от инсайдера. ЭКСМО, 208 с.

Стэндидж, Т. (2008). История мира в шести стаканах. Екатеринбург: «У – Фактория», 320 с.

Ткаченко, Т. І. Розробка моделі сенсорного контролю якості на харчових підприємствах. Взято з file:///C:/Users/User/Downloads/4591-7000-1-SM%20(1).pdf.

Cornell, Martyn (2004). Beer: The Story of the Pint. London: Headline, 328.

Hennessy, gonathan, and Mike Smith, Art from Aaron McConnell. The Comic Book Story of Beer (2015). Berkeley: Ten Speed Press.

Hornsey, Jan (2004). A History of Beer and Brewing. London: The Royal Society of Chemistry.

Pattinson, Ron (2014). The Home Brewer's Guide to Vintage Beer: Rediscovered Recipes for Classic Brews Dating from 1800 to 1965. Quarry Books.

Portal, T. S. (липень 2017 p.). Beer production worldwide from 1998 to 2016. Взято з Statista: statista.com

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-06-26

Номер

Розділ

Статті

URN